overdenkingen bij stress

PiekerenWist u dat 75% van de werkende mensen op zondag piekert over de aankomende week? Veel en langdurig piekeren is slecht voor onze lichamelijke gezondheid, zo bleek al uit onderzoek van Bart Verkuil. Kletsende gedachten activeren namelijk uw stress-systeem. Niet erg, als u het daarna weer tot rust brengt. Lukt dat ook?

Pff. Morgen gaan we weer. En vrijdag stroomde de pan al over.. Hoe ga ik de boel deze week weer repareren? En dan dinsdag overleg, zo geen zin in. Aan mijn collega’s heb ik ook niks. Grapjes maken, dat wel, maar als het moeilijk wordt duiken ze weg. En dan die kritische opmerkingen van Frans, wat bedoelt hij nou? Moet ik me zorgen gaan maken om mijn plek? Met opnieuw een bezuinigingsronde….stel je voor dat ik … hoe moet ik dan….en dat terwijl ik net….

in de carrousel

Het is als een steeds sneller draaiende carrousel. De ene gedachten roept gevoelens op, die zorgen voor nieuw vuur in de denkstroom, er komen nieuwe denklijnen bij, nieuwe gevoelens, nieuwe gedachten…. Stap, stap stap: “Hoe ben ik hier terecht gekomen?

Laat u deze molen vaak & langdurig draaien, dan geeft dat fysieke spanning. Draagt u die spanning een tijd mee, thuis en op het werk, dan wordt u nerveus en prikkelbaar. Wat normaal gemakkelijk lukt, is ineens complex, veel en zwaar. En zo komen we bij de vraag: “wie zorgt dat u gezond werkt?”.

verantwoordelijkheid nemen

Is de werkgever verantwoordelijk voor ons werkgedrag? En wat mag de werkgever doen om ons werk & leefpatroon te beïnvloeden? Complexe vragen waar wetgevers, HR-afdelingen, verzekeraars en consultants al een tijdje mee stoeien. En dat mag best. Echter… het ontslaat ons niet van onze eigen verantwoordelijkheid in deze kwestie. Gezond werken doen we zelf, ongezond werken staan we zelf toe. U heeft dus de grootst mogelijke rol in gezond werken. Ik noem het zelfzorg op de werkvloer.

Inspireren tot meer zelfzorg op de werkvloer & veerkracht in organisaties is de drijvende kracht van Petra Meijssen, Mens in Beeld.