inspiratie om stress te parkeren

Afgelopen vrijdag luisterde ik naar Jaap van Zweden bij College Tour terwijl hij antwoord gaf op de vraag: “hoe ging u om met stress voor audities?” Hij nam uitgebreid tijd. Ik werd gepakt door zijn uitspraak: “je denkt hé, mijn been trilt, interessant. En dan ga je beginnen”. Zou hij ook Thich nhat hanh lezen? Of wellicht zijn vader, die hem deze wijze discipline heeft geleerd. Ik pakte mijn telefoon en las opnieuw de heldere tekst van deze Zen master:

De mens die in het heden leeft, piekert niet over problemen. Hij denkt wanneer hij voor zijn bezigheden kennis nodig heeft. Hij staat niet toe dat gedachten zich in hem vastzetten en zich op de voorgrond plaatsen. Hij raakt ze aan maar voert ze niet verder mee. Ze vallen van de boom en worden weer tot aarde. Voor de eeuwig kletsende gedachten is aandacht in de plaats gekomen. Hij is klaarwakker. Hen ontgaat niets. – thich nhat hanh

Ongeveer 2 jaar geleden las ik deze tekst voor het eerst, direct daarna nog een keer om het vervolgens over te typen, in mijn mobiele telefoon, bij ‘notities’. Ik wilde dit frisse en vrije denken altijd om me heen. Zo nu en dan valt mijn oog erop, dan lees ik opnieuw. Het is nog steeds bevrijdend, elke keer weer, weg met al die eeuwig kletsende gedachten. De zon breekt door terwijl het regent.

thich nhat hanh

Er komt een moment dat ik deze tekst uit mijn hoofd ken.
Wellicht komt er een moment dat ik deze tekst volledig leef.

Inspireren tot meer zelfzorg op de werkvloer  & veerkracht in organisaties is mijn drijvende kracht.