dilemma
Dan sta je opeens op dat kruispunt. Je weet het echt niet. Naar links of naar rechts? Ja of Nee? Je zoekt de meest geschikte keuze voor jouw dilemma. ’s Nachts kan je er druk mee bezig zijn, draaiend in bed. Je hoopt misschien ook op een derde route. Wat nu? Het is tijd voor een dilemmagesprek.

Actuele dilemma’s

Op dit moment zorgt het coronavirus voor veel dilemma’s. Zelf stond ik voor de volgende vraag: “Ga ik nog fysiek op bezoek bij mijn ouders en broer?”.  Bij dit dilemma merk ik hoeveel vragen meespelen. “Wat is nu eigenlijk mijn verantwoordelijkheid? Naar mijn ouders en broer, naar mijn vriend, naar mijzelf? In hoeverre overschrijd ik eigenlijk richtlijnen? Wat is eigenlijk ‘zo min mogelijk’?” Kortom, ik ben een tijdje met mezelf in gesprek geweest. Dat was nodig om tot een keuze te komen.

En wat voor actuele dilemma’s hebben mensen in cruciale beroepen eigenlijk? Zomaar een paar vragen: “Blijf ik thuis nu mijn man besmet is? Stel ik mijn collega’s en de huisbewoners dan niet teleur? Ik wil ze ook niet besmetten!” of “Ik ben zelf kwetsbaar. Zorg ik nog voor mijn patiënten of ga ik ‘nee’ zeggen? of “Ga ik weer voor de klas staan terwijl ik me onveilig voel?” De kans iemand te besmetten óf besmet te worden vormt de basis.

Hoe nu te kiezen?

Dat klinkt makkelijk hé. Alsof er een stappenplan klaarligt. Dat is niet zo. De weg uit een dilemma is een persoonlijke zoektocht. Je onderzoekt opties, argumenten en motivaties. Zo schets je als het ware het landschap. Wat zijn argumenten om te kiezen. Voor het één? Of voor het ander? Alles is ok. De meest gekke, kwetsbare, schaamtevolle, dromerige of praktische argumenten mogen op tafel. Belangrijke vragen zijn bijvoorbeeld:  “Wanneer begin jouw dilemma echt te knagen? Tijdens welke handelingen of contacten? Wie zijn er verder betrokken? Welke kaders en feiten geven stuur op jouw dilemma? Wat vind je werkelijk belangrijk bij het maken van keuzes?” 

Durven doen

Het landschap is in beeld. Durf je nu ook te kiezen? Bepaal dan welke concrete actie bij deze keuze hoort. Het mooiste resultaat van een dilemmagesprek is een keuze én concrete actie die óók recht doet aan jouw hindernissen.