doof-slechthorendIs er een wet van de omgekeerde ervaringsleer? Dan was dit mijn persoonlijke ervaring. Indringend en leerzaam. Opgedaan tijdens een Linkediner voor doven, slechthorenden en professionals.

Bij binnenkomst in Seats2meet te Utrecht zag ik overal mensen, vrolijk met elkaar in gesprek via een taal die ik niet begreep. Het was de taal van de lippen, handen en mimiek. Ik zag het plezier, het contact, de interactie, Maar ik voelde me hier even een complete buitenstaander. Zo voelt het dus, realiseerde ik me. Maar nu waren de rollen opeens omgedraaid. Als horende was ik een uitzonderingsgeval. Ik behoorde tot de minderheid. Wat stond mij te doen?

in gesprek

Terwijl ik stil stond en mijn plan overdacht werd ik aangetikt. Een vrouw keek me oplettend aan en startte zelfverzekerd een gesprek met haar blik, handen en stem.  Alles van haar deed mee. Dit was niet zomaar een babbeltje, er lag een intensiteit in het contact. Eerst wat onzeker volgde ik haar ogen, toon en expressie. Met behulp van de gebarentolk kwamen we tot een mooi gesprek. Ik was een ervaring rijker en over de drempel.

unieke talenten

Ik was gekomen als nieuwsgierige. Mijn vraag: “Wat zijn unieke talenten van doven en slechthorenden?”. Uitgangspunt is mijn vertrouwen dat je iets extra’s hebt ontwikkeld als je iets anders moest ingeleverd. Een avond lang ervoer ik het antwoord. En ik kon mijn vraag kwijt op het ‘durf te vragen’ prikbord. Een lijstje met antwoorden!

antwoorden van doven en slechthorenden

  • Krachtig ontwikkeld voelen & zien
  • Geduldig – aandachtig luisteren naar wat de ander te zeggen heeft
  • Luisteren met de ogen – scherp op lichaamstaal
  • Luisteren tussen de regels door
  • Expressief en contactueel – Gebruik durven maken van je lijf
  • Meer ruimtelijk inzicht (vooral bij doven)

zelf voeg ik daar graag aan toe:

  • Gericht op de essentie van de vraag of boodschap
  • Onvoorwaardelijk in gesprek – met alle zintuigen
  • Focus op werkelijk contact

ook een omgekeerde leerervaring opdoen?

Dat kan op deze site waar de gebaren in zicht komen..Veel dank aan Wendelina Timmermans  van Hooridee en Eva Westerhoff voor de organisatie!